WhatsApp 020 8849 8390

Party Wall Insights

London terraced properties where Party Wall matters commonly arise

Your Local Party Wall Surveyor in London

Local Party Wall advice for homeowners, developers and adjoining owners across London from a RICS-regulated firm and Chartered Building Consultancy.

Get your free quote today

Choosing a surveyor who can attend promptly and understands London property types can be useful, but location alone is not a substitute for Party Wall expertise. Hourican Associates combines London coverage with specialist experience administering the Party Wall etc. Act 1996.

Why choose a local London party wall surveyor?

FactorWhat to check
Party Wall experienceRelevant experience with the Act and with the type of work you are proposing or responding to.
Professional standingVerifiable firm regulation, chartered status or relevant professional memberships.
AvailabilityAbility to inspect the property and deal with notices or surveyor correspondence within your programme.
Fees and scopeA clear written scope explaining what is included, excluded and likely to cost extra.
CommunicationClear, impartial communication with owners, neighbours and other appointed surveyors.

Why Local Knowledge Can Help in London

London Party Wall matters often involve terraced houses, flats, converted buildings, older masonry, basements, extensions and restricted access close to neighbouring structures. Familiarity with these property types can help a surveyor understand the practical issues likely to arise and arrange inspections efficiently.

Local knowledge is only one factor. Relevant Party Wall experience, professional standing, impartiality and a clear written scope of service are more important than postcode alone.

Our Services for London Homeowners

Extended FAQs on Local Party Wall Surveyors

No. If an adjoining owner validly consents to a notice, a statutory surveyor appointment and Party Wall Award may not be required. If a dispute arises under the Act, the owners must appoint surveyors or agree on one Agreed Surveyor so the dispute can be resolved by Award.

No. For a statutory appointment under the Party Wall etc. Act 1996, the surveyor cannot be a party to the matter, so an owner cannot act as their own appointed surveyor.

The notice period depends on the work. A Section 1 Line of Junction Notice and a Section 6 adjacent-excavation notice generally require at least one month. A Section 2 Party Structure Notice generally requires at least two months. Works can sometimes begin earlier where the adjoining owner gives the necessary written agreement.